Albert Ehrnrooth

Journalist, photographer and social commentator.

BESÖK PÅ ARDANALISH, ISLE OF MULL WEAVERS 2017

Ardalanish Weavers, Mull, Scotland. Dye jars.Mull är en av de största öarna på Skottlands västkust och väl värt ett längre besök.

Lyssna här

Jag tillbringade en vecka på Mull tillsammans med min familj och fyra vänner. Vädret i augusti är som det är, man kan inte förvänta sig solsken mer än….ja, någon dag i veckan. Den karga naturen och alla dessa fotogeniska highland nötkreatur tilltalar mig mycket. Men under sommarmånaderna måste man vänja sig vid svärmar av knott som attackerar när tunga molnmassor vältrar upp och framförallt när skymningen faller.

Tweed är det mest praktiska sättet att skydda sig mot regn och insekter och det kan ju inte vara en slump att plagget förmodligen uppfanns i Skottland (eller möjligtvis på Irland). Tweed är på sätt och vis en lyxvara men en mycket slittålig sådan. Alla känner till klassiska Harris tweed som faktiskt är ett skyddat varumärke. Jag vill inte påstå att de inte producerar kvalitetsprodukter, men jag tycker att deras mönster inte hör till de mest spännande. Dessutom använder de kemikalier för att färga ullen.

Det finns inte så många tweedväverier i Skottland som man kanske skulle tro. Orsaken är att man kan tillverka tweed var som helst i världen där det finns får med lämplig ull. Men det kärva klimatet gör att ull från härdiga skotska får är grövre och därmed vattentätare än många andra utländska rasers päls.

På Mull har det funnits ett tweedväveri de senaste 30 åren och för 15 år sedan flyttade Isle of Mull Weavers till Ardalanish Farm som ligger på halvön Ross of Mull, lite avsides från landsvägen som förbinder huvudorten Tobermory med hamnen Fionnphort på öns västkust.

Landskapet är dramatiskt med berg, höga klippor och flera (överraskande) vita stränder. Fåren går på många ställen fria och det har en lugnande inverkan på trafiken.

Ardalanish Isle of Mull Weavers ull kommer huvudsakligen från de egna hebridiska fåren och de köper även ull från Shetlandöarna och Isle of Man. Alla textilier tillverkas på ett ekologiskt vis och för färgningen används endast växtfärger.

Lyssna på mitt reportage som berättar om tweedväveriets verksamhet.

Jag intervjuar legendariske ‘Bob the Weaver’ (Bob Ryan) som trots att han är i 80 års ålder, några gånger i veckan tittar in på väveriet för att kolla att allting funkar.

Bob har mer än 60 års erfarenhet inom vävindustrin.

Dessutom intervjuar jag nyazeeländskan Monica Haddock som formger tweedplaggens unika mönster och på ett ekologiskt vis färgar alla garn.

Du kan se fler bilder från Mull här

Man kan besöka Ardalanish väveriet och butiken säljer förutom ylletextilier även ekologiskt nöt- och lammkött. Väveriets hemsida hittar du här:

http://ardalanish.com/